Wettelijke registratie - en kentekenplicht voor voertuigen op openbare weg met een beperkte snelheid

Wettelijke registratie

Sinds 1 januari 2021 gelden er aanvullende wettelijke verplichtingen voor heftrucks/trekkers die op de openbare weg rijden. Naast eisen rondom de verlichting moeten deze voertuigen voldoen aan de registratieplicht en krijgen ze een kenteken. Over het hoe en wat gaat deze blog, want de nieuwe wettelijke verplichtingen gelden niet voor alle trucks. En valt uw bestaande truck onder de wetgeving, kom dan voor 1 januari 2022 in actie en bespaar flink op de kosten. Lees daarom even aandachtig mee.

De heftruck of trekker is een motorvoertuig met beperkte snelheid volgens Categorie Z en rijdt doorgaans vooral op ‘eigen’ bedrijfsterreinen en in bedrijfspanden. Soms komt dit voertuig ook wel eens op de openbare weg en daarvoor dienen zij te zijn voorzien van de juiste verlichting, spiegels en afgeknotte driehoek zoals staat beschreven in de Wegenverkeerswet “Regelingen voertuigen.” Met ingang van 1 januari 2021 is daar de wettelijke registratie- en kentekenplicht bijgekomen. Deze geldt, kort gezegd, voor heftrucks en trekkers die gebruikmaken van de openbare weg en die 130 cm of breder zijn of een aanhanger trekken.


Wat is een openbare weg?

Er is sprake van een openbare weg wanneer een terrein ongehinderd toegankelijk is. Hieronder vallen ook fietspaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden en parkeerplaatsen/-terreinen. Een terrein dat is afgesloten met een hek of slagboom en waar een meldplicht is voor betreden van het terrein geldt niet als openbare weg. Vind hier alles over openbare weg: wetten.overheid.nl/BWBR0001948/2021-07-01


Valt mijn heftruck onder de registratie- en kentekenplaatplicht?

Is de heftruck smaller dan 130 cm en trekt hij geen aanhanger dan is het antwoord: nee. In onze beslisboom kunt u makkelijk zelf nagaan of uw heftruck een registratie- en kentekenplaatplicht heeft.


Wat zijn de uitzonderingen?

Niet alle voertuigen met een beperkte snelheid vallen onder de registratie- en kentekenplaatplicht. Uitgezonderd zijn:

  • voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers of hefplateaus) 1-assige motorrijtuigen en meeneem-heftrucks fruittreintjes (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november) asfalteermachines asfaltfreesmachines walsen
  • voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers of hefplateaus)
  • 1-assige motorrijtuigen en meeneem-heftrucks
  • fruittreintjes (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november)
  • asfalteermachines
  • asfaltfreesmachines
  • walsen

Moet er ook een kenteken op?

Voor nieuwe voertuigen die vallen onder de registratieplicht is ook de kentekenplaat verplicht wanneer deze geleverd zijn vanaf 1-1-2021. Voor bestaande heftrucks met een registratieplicht en een bouwjaar van 2020 of eerder geldt een kentekenverplichting vanaf 1 januari 2025. Het duurt dus nog even voordat het kenteken voor bestaande trucks ook echt noodzakelijk is, maar het is handig om na registratie direct een kentekenplaat te laten maken. Deze toont in één oogopslag aan dat het voertuig correct geregistreerd is en dat scheelt gedoe bij eventuele controles.


Is er verschil tussen nieuwe en bestaande trucks? 

Ja. Bij de aanschaf of lease van nieuwe trucks kan STILL u helpen bij de registratie, tenaamstelling en kentekenplaatplicht. U kunt dus zonder gedoe op de openbare weg komen. Dit geldt ook voor STILL huurtrucks.

Voor uw bestaande trucks, in dit geval tot en met bouwjaar 2020, is de uiterlijke registratiedatum 01-01-2025. Het is echter wel verstandig om dit al in 2021 te doen. Voertuigen tot en met bouwjaar 2020 hoeven dan niet geschouwd te worden door de RDW. De registratie is dan enkel een administratieve handeling. Bestaande machines dienen door de eigenaar zelf geregistreerd te worden. Dit doet u op de site van de RDW. Particulieren registreren met DigiD, bedrijven met EHerkenning. De kosten zijn €18,- per registratie en dit moet direct worden betaald met iDeal. Registreert u na 2021? Dan dient de machine geschouwd te worden en lopen de kosten op. Registreer dus in 2021!


Waar kan ik mijn heftruck registreren?

Het registreren van uw heftruck regelt u bij de RDW via www.rdw.nl/registreren.

Bij het RDW treft u ook een keuzehulp en meer informatie hier. Of bekijk voor meer info de YouTube video hier


Is er ook een APK-plicht voor mijn heftruck?

Nee, voor een motorrijtuig met beperkte snelheid (vorkheftrucks & trekker) geldt er geen APK plicht. Wel dient hij periodiek gecontroleerd te worden op een veilige werking zoals wordt gedaan tijdens een BMWT-Keur. 


Onveranderde regels voor heftrucks op de openbare weg

Vergeet niet dat de bestaande regelgeving rondom het gebruik van de heftruck op de openbare weg altijd blijft gelden. De wet “Regeling Voertuigen“ van het RDW verplicht het volgende: 

  • Twee werkende lampen, zowel met dimlicht en stadslicht
  • Twee richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde
  • Twee achterlichten, twee remlichten en twee rode reflectoren
  • Waarschuwingsknipperlichten
  • Buitenspiegels
  • Uitstekende delen zoals vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden
  • Een werkende claxon
  • WAM-verzekering
  • T-Rijbewijs (standaard bij elk rijbewijs B, eerste afgifte voor 1-7-2015)

Alle informatie omtrent regels op de openbare weg: wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2021-01-21


Steeds vaker op heftrucks, maar niet toegestaan op de openbare weg zijn: 

  • Het licht van bijvoorbeeld een Pedestrian Awareness Light ook wel Bluespot of redspot genaamd.
  • Het gebruik van een zwaailamp of flitslicht.

 

Laat een reactie achter

Reacties

Geen Reacties

Abonneer u op onze blog!

Zodra een nieuw artikel wordt gepubliceerd, zullen wij u op de hoogte brengen! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Informatie over gegevensbescherming
This site is protected by FriendlyCaptcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.