Zero & Beyond als game changer Prysmian Emmen zet focus op veiligheid
Prysmian Emmen zet focus op veiligheid
Na enkele ernstige incidenten zet kabelproducent Prysmian wereldwijd veiligheid centraal in al haar vestigingen. Onder regie van het programma Zero & Beyond treft het bedrijf tal van organisatorische en technische maatregelen om de veiligheid te optimaliseren. In Emmen zien we wat die maatregelen zijn.
“Ja, ook wij hebben nare incidenten meegemaakt binnen onze bedrijfsmuren”, begint Henk-jan Holtrop zijn verhaal. De warehouse manager van de Prysmian vestiging in Emmen schudt zijn hoofd erbij. “Een vrachtwagenchauffeur werd geraakt door de heftruck en die verbrijzelde zijn enkel. Hij heeft het overleeft, maar enkele andere slachtoffers in het buitenland hadden dat geluk niet…”
Voorbeelden uit de praktijk
Om ongevallen te voorkomen en het bewustzijn rondom veiligheid te vergroten is Prysmian vijf jaar geleden wereldwijd gestart met Zero & Beyond programma. Zero staat voor nul incidenten en Beyond voor de zorg die verder gaat dan het bedrijfsterrein. Ook de verplaatsing van en naar huis en de thuissituatie komen aan bod. “Evenals de gevolgen voor het thuisfront als er, onverhoopt, toch iets mocht gebeuren,” stelt Henk-jan. “Elk incident heeft immers ook op het privéleven van de medewerker een enorme impact.” Om dit duidelijk te maken maakt Prysmian na elk incident onder andere veiligheidsposters met daarop een grote foto van de medewerker in kwestie. Op de poster staat een QR-code en die leidt naar een persoonlijke video. Hierin komen toedracht en de gevolgen aan de orde. Menselijk, herkenbaar en aangrijpend.
Andere mindset nodig
“Natuurlijk doen we meer dan ervaringen delen,” vervolgt Henk-jan zijn verhaal. “Zero & Beyond brengt zowel gereedschappen als een compleet managementconcept, maar dat is geen kwestie van een panklaar product op tafel zetten en je bent er. Daar komt veel tijd en inspanning bij kijken.”
Hij legt uit dat het allereerst complete verandering vraagt van de mindset. Waar voorheen de productieprestaties primair waren, krijgt nu veiligheid de hoogste prioriteit. Van instructies voor bezoekers en toeleveranciers tot werkmethodieken en gedrag. Zo is telefoongebruik tijdens het lopen voortaan voor iedereen verboden; wie zijn mobiel nodig heeft gaat naar een veilige plek en gebruikt hem daar stilstaand. Henk-jan: “Dat de directie echt gaat voor veiligheid blijkt wel uit de investering in zowel geld als tijd om samen met STILL de stellingen slimmer in te richten en heel veel ‘lucht’ eruit te halen. Het was zo vol in het magazijn, dat we zelfs pallets in de gangpaden hadden staan en dat is natuurlijk niet veilig. Of de aanstelling van een extra heftruckchauffeur om de gevolgen van de snelheidsverlaging te compenseren.”
Talrijke maatregelen
Andere maatregelen die Prysmian trof zijn even talrijk als divers: invoering en gebruiksverplichting van veiligheidskleding, voertuigcontrole bij aanvang werk, het melden en bespreken van (bijna) incidenten, de verlaging van de snelheden op het terrein en in de gebouwen en specifiek op plaatsen waar geladen en gelost wordt. Er is een belijningsbeleid om voertuigen en voetgangers te scheiden en te wijzen op hun ‘eigen’ zones. Ook kwam er een lijst van diverse veiligheidsopties die op een heftruck moeten zitten. “Daarbij is alles gericht op drie hoofdthema’s”, vervolgt Henk-jan. “Het probleem van mogelijk kantelen van de truck, het voorkomen van vallende lading en het creëren van een veilige omgeving rondom de heftruck.” Zo zijn alle heftrucks uitgerust met Bluespots voor- en achterop, Red Zone projectie aan de zijkanten, een achteruitrijd signalering, panoramaspiegel, gordeldetectie, deurdetectie, signalering voor overbelading van de vork, zonnekleppen om verblinding te voorkomen en een daksensor. “Deze herkent of de truck binnen of buiten rijdt”, legt Henk-jan uit. “Binnen rijdt de truck niet harder dan 6 km per uur, buiten mag je maximaal 12 km per uur. Tevens hebben we bij alle doorgangen voor heftrucks en voetgangers zogeheten hoeksensoren geplaatst die naderend verkeer en voetgangers signaleren en een waarschuwingssignaal laten horen.”
Game changer
De invoering van Zero & Beyond is naar mening van de warehouse manager een enorme game changer. Door samen regelmatig bij het werkoverleg te praten over veiligheid komen verbeteringsvoorstellen naar voren. Zo is samen met de heftruckchauffeurs besloten om afzetlinten op te hangen op locaties waar geladen of gelost wordt. Alleen de heftruckchauffeur mag dan binnen die zone zijn. Ook is er introductietoets gemaakt die elke nieuwe medewerker moet maken. Hierin komen specifieke aspecten aan de orde zoals de handling van haspels en het veilig handmatig bewegen en tillen van lasten. Uiteraard heeft elke chauffeur een heftruckcertificaat. Daarnaast is er, in samenspraak met Blom Opleidingen, een cursus in ontwikkeling voor het gebruik van trucks zwaarder dan 5 ton. “De veilige handling van zware haspels en heftrucks vragen om extra vaardigheden”, weet Henk-jan Holtrop. “Afgezien daarvan is het gewicht van sommige haspels eigenlijk te groot voor een heftruck dus moesten we minder kabel op een haspel wikkelen. Nu hebben we, samen met STILL, een nieuwe 12 tons haspelwagen ontwikkeld waarmee het veel makkelijker wordt om ook deze hogere gewichten veilig te verplaatsen.”
Nooit klaar
Inmiddels is Prysmian vijf jaar op weg met het Zero & Beyond programma. Het besef van de noodzaak en de voordelen van een veilige werkomgeving dringen steeds dieper door in de organisatie. “Bij elk operationeel overleg staat veiligheid als eerste op het programma en merk je dat het praten hierover steeds normaler wordt,” stelt Henk-jan tevreden vast. “Concreet zien we een verdubbeling van het aantal gemelde bijna-incidenten. Gelijktijdig zien we dat het aantal daadwerkelijke incidenten in de laatste drie jaar met de helft is afgenomen. Dat is geweldig, al besef je ook dat je nooit klaar bent met een veilige werkomgeving. Het vraagt echt om dagelijkse zorg en bewustzijn.”