Magazijnstellingen – Hoe richt je een magazijn efficiënt in?

Warehouse Racking

Als u uw magazijnstellingen goed organiseert en afstemt op uw operationele behoeften, kan dat enorme tijd- en kostenbesparingen opleveren. Maar hoe organiseert u een magazijn dan efficiënt? Waarop moet u letten? En welke keuze zijn er? In dit interview vragen we Harold de Vries, adviseur magazijninrichting bij STILL Benelux, hoe stellingsystemen de efficiëntie kunnen verbeteren en wat de trends zijn op het gebied van stellingsoplossingen.


Wat is een magazijnstelling en waarom is het zo belangrijk?

STILL is een partner in het ontwikkelen van een 'one stop shop' oplossing voor ieder magazijn. Een oplossing die zowel efficiency als kostenbesparingen oplevert. Of het nu gaat om een geautomatiseerd, ruimtebesparend shuttlesysteem, of om het aanpassen van een bestaand magazijn om de toegenomen vraag aan te kunnen. Onze experts staan klaar om te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Hoe kunnen stellingen de efficiëntie van het magazijn verbeteren?

In eerste instantie zal een goed ontworpen stellingsysteem de handlingtijd in het magazijn verkorten en de behoefte aan extra handling beperken. Vervolgens kan gebruik worden gemaakt van verschillende systemen – als verrijdbare palletstellingen, push back stellingen of inrijstellingen – die niet alleen zijn afgestemd op de goederen die worden behandeld, maar ook op de gebruikte material handling apparatuur.

Voor stellingen geldt niet ‘one size fits all’. Er zijn zo veel verschillende variabelen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de ruimte, de toeleveringsketen, de beschikbare apparatuur voor goederenbehandeling en de goederen zelf. Wat wij doen is een systeem ontwerpen om materiaal en goederen zo efficiënt mogelijk door een magazijn te verplaatsen. Het kan dus voorkomen, dat we twee vergelijkbare bedrijven met vergelijkbare goederen, als gevolg van een variabele, een totaal andere ideale stellingoplossing adviseren.

Warehouse Racking

Welke verschillende soorten stellingsystemen biedt STILL en hoe passen die in het totale aanbod van STILL?

Bij STILL is elke stelling leverbaar; van een eenvoudige, lichte legbordoplossing tot een smallegangen hoogbouwstelling en alles wat daartussen ligt. We bieden inrijstellingen, verrijdbare palletstellingen, shuttlesystemen, draagarmstellingen, tussenvloeren en ga zo maar door. Alles uiteraard specifiek ontworpen rond de beschikbare ruimte en de opslagbehoeften van de klant. Immers: ‘one size does not fit all'. Vandaar dat we ook gratis advies aanbieden.

We ontwerpen oplossingen die optimaal zijn voor de klant. Dat is volgens mij de grootste meerwaarde van STILL. Waar een stellingleverancier enkel een systeem ontwerpt dat de magazijnruimte maximaal benut, houden wij ook rekening met de goederenstromen door die ruimte en hoe trucks en pickers die goederen verwerken. Onze aanpak zorgt ervoor dat de magazijnomgeving echt werkt voor de klant.

Profiteert elk bedrijf van een stellingoplossing op maat?

Vrijwel zeker, aangezien de behoeften zo verschillen. Ons adviesproces begint daarom met het begrijpen wat de klant wil bereiken. We vragen welke producten ze verwerken en welke apparatuur ze daarvoor gebruiken. Op basis van de wensen en behoeften adviseren we de best passende oplossing. Dat kan een magazijn met conventionele, brede gangpaden zijn, omdat de klant de heftrucks zowel binnen als buiten inzet, of omdat er beperkte dakhoogtes zijn. Als ze reachtrucks inzetten, kunnen we de gangpaden versmallen en hogere afzethoogtes bereiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. En we zijn trots dat we zowel advies als oplossingen bieden, inclusief handlingapparatuur, die voldoen aan de behoeften van elke individuele klant.

Zelfs kleine verschillen in voorraadbewegingen of ploegenpatronen van werknemers kunnen het ontwerp van onze oplossing beïnvloeden. Zo kan het stellingsysteem dat wordt gebruikt voor precies hetzelfde product in twee vergelijkbare magazijnen in het ene magazijn een bulkopslagsysteem zijn, bijvoorbeeld FiFo- of LiFo-inrijstellingen, en in het andere een shuttlesysteem.

Het is onze totaalaanpak die het verschil maakt en echt waarde toevoegt. We kunnen het complete STILL-productportfolio van stellingsystemen, material handling equipment en managementsoftware gebruiken om tot het ideale ontwerp te komen. Dit resulteert in een evenwichtige magazijnoplossing en een ‘one stop shop’ oplossing voor de klant.


Hoe werken push-back en shuttlesystemen?

Bij zowel push-back als shuttlesystemen wordt gestreefd naar hoge opslagdichtheid. Dat wil zeggen, dat pallets zo dicht mogelijk bij elkaar worden opgeslagen. Die compacte opslag wordt bereikt door de ruimte tussen de frames en de pallets weg te nemen.

Push-back stellingen bestaan uit aan elkaar geregen staanders die een kanaal vormen. De schuine stand van de banen – al dan niet voorzien van rollen – maakt de in- en uitslag van pallets bijzonder eenvoudig. Met de hef- of reachtruck wordt een pallet tegen de reeds opgeslagen pallets naar boven geschoven.

Shuttlesystemen gaan nog een stap verder en voegen automatisering toe. Bij deze systemen neemt een shuttle de verplaatsing van de goederen in het compacte stellingsysteem voor zijn rekening. Eén druk op de knop volstaat.


Zijn shuttlesystemen dan veiliger?

Absoluut. Met een shuttlesysteem is er minder intern transport en dus ook minder kans op ongevallen of schade. Dat komt de veiligheid in het magazijn dus ten goede. Bovendien zijn er kostenvoordelen. Bij een shuttlesysteem is er minder schade aan stellingen. Het systeem verwerkt de goederen in een gecontroleerde, geautomatiseerde omgeving. Pallets raken elkaar niet en worden ook niet tegen de stellingen geduwd. De kans op productschade is daardoor minimaal. Omdat trucks minder worden ingezet, neemt de slijtage, en dus de servicekosten af.

Wat zijn de trends op het gebied van magazijnstellingen?

In het afgelopen jaar hebben we echt gemerkt dat klanten vaker vragen om geautomatiseerde processen. Oplossingen als ons shuttlesysteem maken dit mogelijk. Het systeem is misschien niet geschikt voor klanten die een grote diversiteit aan goederen verwerken, maar kan wel degelijk een specifieke keten of productlijn in het magazijn automatiseren.

Een andere grote trend die we zien, is het gebruik van ruimte. Sinds de pandemie is er een enorme toename in online winkelen. Om aan die groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, willen klanten elke vierkante meter in het magazijn benutten. Bijvoorbeeld door – indien mogelijk – hogere stellingen te plaatsen, zodat ze goederen op hogere niveaus kunnen opslaan en verzamelen met onze smallegangentrucks.

Tussenvloeren en etagesystemen zijn ook steeds populairder. Met deze oplossingen wordt meer vloeroppervlak gecreëerd op dezelfde oppervlakte. In veel magazijnen is het orderverzamelen van kleine orders toegenomen als gevolg van de boost in online shopping. Door stellingen te combineren met low en high level orderverzameltrucks zijn we in staat om te voldoen aan de eisen van deze snel veranderende markt, en ze zelfs te overtreffen.

Is het tijd voor een intralogistiek advies?

STILL is een partner in het ontwikkelen van een 'one stop shop' oplossing voor ieder magazijn. Een oplossing die zowel efficiency als kostenbesparingen oplevert. Of het nu gaat om een geautomatiseerd, ruimtebesparend shuttlesysteem, of om het aanpassen van een bestaand magazijn om de toegenomen vraag aan te kunnen. Onze experts staan klaar om te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie

Laat een reactie achter

Reacties

Geen Reacties

Abonneer u op onze blog!

Zodra een nieuw artikel wordt gepubliceerd, zullen wij u op de hoogte brengen! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Informatie over gegevensbescherming
This site is protected by FriendlyCaptcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.