Wat is Just-in-Time?

Een overzichtelijke leidraad voor lean logistics

Wat is Just-in-Time?

Elke onderneming streeft naar procesverbetering. Voor productiebedrijven en bedrijven die voorraden opslaan en leveren, is een slanke, efficiënte supply chain essentieel. Zo kan immers de winstgevendheid worden gemaximaliseerd en kunnen besparingen worden doorberekend aan klanten. Just-in-Time, kort JIT, is een van de belangrijkste methodes van lean logistics, een methodiek waarin we bij STILL gespecialiseerd zijn en waarmee we onze klanten helpen hun efficiëntie te verbeteren. Maar wat is Just-in-Time? En hoe kan material handling equipment helpen bij het implementeren van lean logistics systemen?


Wat is Just-in-Time?

Just-in-Time is een methode voor het beheren van voorraden, of zelfs personele middelen in productie- of toeleveringsketens. Het werd in de jaren zestig in Japan ontwikkeld voor de productie van voertuigen. Door auto-onderdelen te leveren kort voordat ze nodig waren in het productieproces, werd kostbare opslagruimte bespaard en kon dus de productiviteit worden verbeterd. Tegenwoordig profiteren toeleveringsketens over de hele wereld van lean logistics processen als JIT.


Hoe verbetert JIT de kwaliteit in een toeleveringsketen?

In een supply chain kan de implementatie van een Just-in-Time voorraadbeheersysteem helpen om overtollige voorraad te minimaliseren en verspilling in het magazijn te minimaliseren. Voorraden worden sneller door de logistieke keten verplaatst en minder lang opgeslagen. Anders gezegd: er worden minder kosten gemaakt om de eindgebruiker te bereiken. Om een JIT-systeem succesvol in te voeren is een diepgaand inzicht nodig in de vraag van klanten naar voorraden. Ongebruikelijke pieken in de vraag, of vertragingen in eerdere schakels van de supply chain kunnen immers leiden tot uitdagingen.


Wat zijn de voordelen van lean logistics?

Wat zijn de voordelen van lean logistics?

Wie lean logistics methoden als Just-in-Time toepast, stroomlijnt de supply chain en verlaagt de kosten die aan de klant kunnen worden doorberekend. Het toepassen van lean logistics in het magazijn of de productievloer kan ertoe leiden dat er minder materieel nodig is voor het verwerken van de voorraden in de hele toeleveringsketen. Door over te stappen van zware vorkheftrucks op lichtere en meer wendbare orderverzameltrucks en routetreinen is een besparing mogelijk op de operationele kosten. Bovendien is de initiële investering lager. Een Just-in-Time systeem zal ook de handlingtijd voor elke vorkheftruck reduceren, met als resultaat een snellere, efficiëntere goederenstroom door de keten.


7 voordelen van routetreinen bij gebruik van een JIT system

Routetreinen staan synoniem voor lean logistics en productie sinds de eerste introductie van deze methodiek in de jaren zestig. Japanse fabrikanten beseften dat de inzet van een trekker die onderdelen door de fabriek sleepte (en op het juiste moment bij de juiste productiestap stopte) hun hele productieproces efficiënter maakte.

Routetreinen bieden verschillende voordelen voor logistieke ketens die zijn overgestapt op Just-in-Time (JIT), Just-in-Sequence (JIS) of getimede logistieke systemen. Ontdek waar u de efficiëntie kunt verbeteren:

1. Minder magazijnverkeer

In tegenstelling tot meerdere heftrucks die tegelijkertijd en door elkaar de diverse productiestations bevoorraden, rijdt één routetrein consequent dezelfde route. De trein stopt op dezelfde punten en laadt en lost wat nodig is. Met minder verkeer, minder lawaai, minimaal benodigde mankracht en dus tegen lagere bedrijfskosten wordt aan dezelfde vraag voldaan.

2. Verhoogde veiligheid in het magazijn

Een gecoördineerde routetrein die door het magazijn rijdt, is een stuk veiliger dan meerdere heftrucks die elk hun eigen weg gaan. Voorraden en vooral ook het personeel lopen simpelweg minder risico om betrokken te raken bij een ongeval.

3. Verhoogde leverings- en procesbetrouwbaarheid

De toegevoegde waarde van een routetrein wordt nóg duidelijker na de implementatie van een Just-in-Time goederenstroom. Door productie- of bevoorradingstijden af te stemmen op het routeschema van de goederentrein is een betrouwbare bevoorrading van de processen rond de klok gegarandeerd en worden bevoorradingstekorten of vertragingen in de productie voorkomen.

4. Verhoogde productie in dezelfde productieruimte

Routetreinen zijn speciaal ontwikkeld voor omgevingen waar de ruimte beperkt is. Ze leveren onderdelen snel en regelmatig aan assemblagestations; volgens een Just-in-Time systeem. Als uw magazijn of productieruimte krap bemeten is, kan overstappen op een routetrein de productiviteit verhogen.

5. Individuele productie en meer productdiversiteit

Maatwerk en diversiteit zijn meer dan ooit van belang voor supply chains, vanwege de toenemende klantvraag naar individualiteit. Als een productie- of toeleveringsketen meer onderdelen of een grotere variëteit vraagt, kan een digitaal gestuurde routetrein hieraan voldoen door kleinere voorraadvolumes te leveren - precies op het moment dat ze nodig zijn in de toeleveringsketen of het productieproces.

6. Financiële voordelen

Vergeleken met een traditionele heftruck vergt een routetrein minder handmatige handelingen. Tevens verbetert een trein de transparantie van processen dankzij de cyclische werkwijze. Dankzij een optimale planning helpen routetreinen mee om 'next day deliveries' mogelijk te maken en besparen ze operationele kosten.

7. Ergonomisch werken

De gezondheid en veiligheid van medewerkers is essentieel voor het waarborgen van een efficiënte supply chain, met minder ongevallen en een hogere productiviteit. Met een staande bestuurderspositie en ergonomische hulpfuncties, zoals in hoogte verstelbare trolleys, maken STILL's routetreinen zowel de bediening als de toegang tot ladingen eenvoudiger.

STILL, masters of lean logistics

STILL, masters of lean logistics

Bij STILL werken we samen met onze klanten om lean logistics oplossingen zoals routetreinsystemen te introduceren. Maatwerk blijkt dan essentieel. Onze experts werken daarom graag samen met u aan een intralogistieke oplossing die perfect aansluit op uw specifieke wensen en eisen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Reacties

Geen Reacties

Abonneer u op onze blog!

Zodra een nieuw artikel wordt gepubliceerd, zullen wij u op de hoogte brengen! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Informatie over gegevensbescherming
This site is protected by FriendlyCaptcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.