05.08.2021

Waardevolle data ‘saven’

STILL neemt leidende rol in digitaliseringsproject ARIBIC

Hamburg, 4 august 2021 - Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die door magazijnen of productiehallen navigeren zijn echte dataverzamelaars. Vaak worden de verzamelde gegevens echter direct weer gewist. Het internationale onderzoeksproject ARIBIC zoekt methoden om de waardevolle informatie op een rendabele manier te benutten.

In het ARIBIC-onderzoeksproject worden via sensoren en camera's verzamelde gegevens gebruikt om 3D-kaarten van magazijnen of productiefaciliteiten te maken. Zo wordt een live digital twin gecreëerd van de omgeving en kan relevante informatie virtueel en in real time worden weergegeven en gedeeld.

In maart van dit jaar werd het internationale onderzoeksproject ARIBIC (Artificial Intelligence Based Indoor Cartography) gestart. Uitgangspunt van het ARIBIC-project is dat gegevens die zijn verzameld met behulp van sensoren en camera’s in de cloud worden gebruikt om continu bijgewerkte 3D-kaarten van magazijnen of productiefaciliteiten te maken. “Via de realtime sensorgegevens creëren we een live digital twin van de omgeving en kunnen we relevante informatie virtueel in realtime weergeven en delen”, legt Bengt Abel, projectmanager bij STILL, uit. In tegenstelling tot de huidige methode – waarbij een star 3D-beeld van de omgeving wordt gecreëerd op basis van een momentopname – blijven de beelden die door het ARIBIC-platform (3D map creation engine) worden gegenereerd dynamisch en altijd up-to-date. Tijdens het rijden detecteer de sensortechnologie op de truck of AGV zelfs de kleinste veranderingen en stuurt die door naar het ARIBIC-platform. De veranderingen, zoals een nieuw geplaatste pallet, of een verplaatst rek, worden direct meegenomen in de op kunstmatige intelligentie gebaseerde interior mapping en teruggekoppeld naar het systeem.

Enorme gebruikersvoordelen

De innovatieve aanpak biedt enorme gebruikersvoordelen. Allereerst weten gebruikers altijd waar de voertuigen zich bevinden. Die informatie kan vervolgens worden gebruikt om de magazijn- of fabrieksplanning te optimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waar veel of juist weinig verkeer is. Ook wordt duidelijk welke gangpaden het vaakst geblokkeerd zijn. Op basis van de verzamelde kennis kunnen stellingen (in eerste instantie) virtueel worden verplaatst, of productiegebieden opnieuw worden ingedeeld. Bengt Abel: “Het voortdurend en in realtime registreren van de werkomgeving, brengt een optimale indeling en benutting van de ruimte mogelijk. Voor het eerst krijgt de gebruiker een gedetailleerd inzicht in wat er werkelijk in het magazijnen of op de productievloer gebeurt. En dat is nog maar het begin. Ik ben er zeker van dat er in de toekomst nog veel meer voordelen voortvloeien uit de ARIBIC-resultaten.”

Het ARIBIC-project loopt tot eind 2023. Naast projectleider STILL zijn het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), de Universiteit van Toronto en de Canadese sensorfabrikant LeddarTech bij het internationale onderzoeksproject betrokken.