13.02.2020

Van intelligente voertuigen tot volledig geautomatiseerde logistieke processen

"We drive automated vehicles" - Intelligente automatisering van materiaalstromen met de STILL iGo productrange

Hamburg, februari 2020 - Steeds meer bedrijven verdiepen zich in de automatisering van hun intralogistiek. De redenen hiervoor variëren van de noodzaak voor een hogere procesefficiëntie tot een tekort aan medewerkers. Als gevolg hiervan groeit het aanbod geautomatiseerde intralogistieke oplossingen gestaag. Niet iedere technisch complexe innovatie is echter economisch gezien geschikt voor iedere taak. STILL helpt bedrijven niet te verdwalen in het doolhof van complexe industrie 4.0 oplossingen en begeleidt hen stap voor stap van analyse tot conceptontwikkeling en implementatie.

We drive automated vehicles” – Intelligente goederenstroom automatisering met de STILL iGo productrange.

Met 100 jaar ervaring in de intralogistiek en 30 jaar expertise op het gebied van automatisering is STILL dé deskundige partner voor intralogistieke automatiseringsprojecten. Voor elke klant ontwikkelen de STILL-experts een oplossing op maat; van procesoptimalisatie en magazijnplanning tot het automatiseringsadvies. De processen van de klant bepalen hierbij de mate van automatisering. Daartoe wordt eerst het potentieel geanalyseerd en vervolgens in nauwe samenwerking met de klant – en afhankelijk van de meest geschikte oplossing – het juiste automatiseringsniveau bepaald; handmatig, semiautomatisch, of volautomatisch. 

"Samen met onze klanten analyseren we de goederenstroom en bepalen we de eisen en algemene voorwaarden om de beste technologie en het juiste automatiseringsniveau te vinden. Daarbij is het van groot belang dat de oplossing aansluit bij de bedrijfsprocessen en de toekomstige intralogistieke eisen. Naast het brede STILL-portfolio aan conventionele trucks, ondersteunende hulpsystemen en autonome, geautomatiseerde voertuigen bieden wij een complete systeemoplossing inclusief planning, projectplanning, alle benodigde componenten, implementatie en individuele serviceconcepten", legt Noë van Bergen, hoofd Automated Solutions bij STILL GmbH, uit.

 

Stap-voor-stap implementatie van toekomstbestendige oplossingen

Als eerste stap richting automatisering biedt STILL een breed scala aan assistentiesystemen en functies voor haar industriële trucks. Individuele bestuurderstaken worden overgedragen aan het assistentiesysteem om de veiligheid en het rijgedrag te optimaliseren en de bestuurder te ontlasten. Zo stuurt het STILL iGo Pilot navigatiesysteem de truck automatisch naar een eerder ingevoerde bestemming, of naar een door het WMS aangewezen locatie, wanneer de rijbediening wordt geactiveerd. Het systeem is vooral nuttig in smallegangen magazijnen met opslaghoogtes van 18 meter. Voor een maximale productiviteit wordt de smallegangen truck automatisch via de ideale route naar de gewenste pallet genavigeerd.

Een verdere tussenstap naar volledig geautomatiseerde processen is de autonome assistent. Individuele, flexibele oplossingen, die de gebruiker ondersteunen in wat hij nog het beste kan, zoals het picken van goederen tijdens het orderverzamelproces. Een voorbeeld hiervan is de STILL OPX iGo neo. Deze orderverzameltruck vindt gemakkelijk zijn weg in elk magazijn – in optimale interactie met de operator. Integratie in de softwaresystemen van de klant is niet absoluut noodzakelijk. Het systeem kan ook standalone en autonoom functioneren.

Volledig geautomatiseerde trucks, ook wel AGV’s, vormen het hoogste niveau van STILL-automatisering. Hiermee kunnen alle processen worden geautomatiseerd; van goederenontvangst, opslag, buffering, orderverzameling, productietoevoer en -afvoer tot aan de uitgifte van de goederen. De iGo-systeemfamilie van STILL combineert een breed scala aan geautomatiseerde standaardtrucks met verschillende moderne navigatietechnologieën. Zo wordt voor iedere inzet een oplossing op maat geboden.

De iGo-software controleert alle trucks en zorgt voor een effectieve inzet, waarbij ook acculaadniveaus worden bewaakt. State-of-the-art navigatietechnologieën maken een veilig en onafhankelijk intern transport mogelijk. Het uitrusten van de trucks met voetgangersbeschermingssystemen en de juiste sensortechnologie garandeert maximale veiligheid en zorgt voor een nauwkeurige palletherkenning. Dankzij de geïndustrialiseerde productie van geautomatiseerde serietrucks en gestandaardiseerde automatiseringskits – met identieke componenten, besturingen en interfaces, die de serietrucks in no-time veranderen in AGV's – kunnen automatiseringsprojecten snel worden gerealiseerd.

Daarnaast biedt STILL met iGo insights een cloud-based tool voor data-evaluatie. Het systeem filtert de juiste gegevens uit een overvloed aan procesinformatie en zet deze om in concrete aanbevelingen om de processen verder te optimaliseren. iGo insights maakt gebruik van het principe van ‘machine learning’ om de prestaties van het systeem te verbeteren. Alle gegevens die door het AGV-controlesysteem gedurende een lange periode worden verzameld, worden geüpload naar de cloud voor analyse en zijn online toegankelijk via een gecodeerde web portal. Op basis van deze datahistorie herkent de softwarestructuren, worden verwachtingen berekend en kan er proactief worden gehandeld, bijvoorbeeld voor het plannen van onderhoud.

Noë van Bergen: "Wij maken truckautomatisering toegankelijk en voordelig voor alle STILL-klanten. Tijdens de Hannover Messe presenteren we ons complete assortiment automatiseerbare serietrucks onder het motto 'We drive automated vehicles'."

Beursbezoekers kunnen tevens een andere wereldwijde innovatie verwachten; op het gebied van elektrische vorkheftrucks. Deze innovatie beleeft zijn wereldprimeur op de STILL-stand (C22) in hal 2. De Hannover Messe vindt plaats van 20 tot 24 april 2020.