10.08.2023

“Past helemaal binnen onze filosofie”

saturn petcare beter af met lithium-ion trucks van STILL

Saturn petcare uit Hattem, producent van honden- en kattenvoer, is recent overgestapt op een nieuwe intern transportvloot van STILL. De nieuwe trucks zijn alle voorzien van lithium-ion accu’s en daarmee zet het bedrijf een verdere stap naar duurzaamheid en CO2-reductie. Het onderhoudsvrije karakter en de schone inzet zijn zeer plezierige bijkomende voordelen.

“Weet je, zeven jaar geleden wilden we al overstappen op lithium-ion, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor”, begint Supply Chain Manager Wouter Heijink zijn verhaal. Collega en Teamleider Material Handling George van Erven knikt instemmend. “Nog niet alle modellen waren met lithium-ion techniek beschikbaar en ook was er nog te weinig ervaring bij de leveranciers. Dat is nu wel het geval.”
Twee jaar geleden liep het vijfjarige leasecontract af dat satun petcare had afgesloten met STILL voor 15 trucks variërend van reachtrucks, heftrucks, stapelaars en pallettrucks. Midden in de Corona-periode overstappen was geen optie gezien de levertijden van nieuwe trucks en de onzekere omstandigheden in de markt. “We hebben toen de contracten verlengd en dat kon prima dankzij de kwaliteit van de trucks en de goede service die we bij STILL ervaren”, vervolgt Heijink. “Wel hebben we alvast gekeken naar de mogelijkheden van lithium-ion en hebben van enkele leveranciers trucks op demo gehad.”

Duurzaam

Uit het vergelijk tussen trucks met loodzuur en lithium-ion accu’s en de rekentool van STILL kwam de duurzaamheid duidelijk naar voren dankzij het hogere energierendement van lithium-ion techniek. Door de mogelijkheid van het tussenladen vervielen bovendien de noodzakelijke wisselbatterijen. “Het lagere stroomverbruik bespaart 30 ton CO2,” becijfert Heijink. “Dit past helemaal binnen ons streven naar duurzaamheid en optimalisatie van de interne processen. Om dezelfde reden hebben we recent zonnepanelen geplaatst.”
Na de tender in 2022 viel opnieuw de keuze op STILL als leverancier. Van alle trucks was recent een nieuw model met lithium-ion techniek beschikbaar en ook de chauffeurs waren unaniem in hun keuze. George van Erven: “De bediening van de mastfuncties, de cabine en het zicht door de mast geven de doorslag wat hen betreft. Maar ook de bewezen kwaliteit van zowel trucks als de service tellen zwaar mee. De monteurs zijn hier kind aan huis, regelen zelf alles wat nodig is en houden de trucks optimaal en veilig inzetbaar.”

Even wennen aan tussenladen

In het dagelijks gebruik passen de trucks moeiteloos binnen het proces van saturn petcare dat tot wel drie ploegendiensten draait afhankelijk van de afdeling. Wel hebben de chauffeurs even moeten wennen aan de werkwijze van het tussendoor opladen van de lithium-ion accu’s. “Na de eerste ervaringen dat het slecht werken is met een lege accu, groeide het besef van het voordeel van het tussenladen”, legt Van Erven uit. “Dus in pauzes en als de trucks even niet worden gebruikt, gaan ze aan de lader. Hierdoor zijn ze de hele dag inzetbaar, zelfs binnen de erg intensieve ochtenddienst.”
Groot voordeel hierbij is het onderhoudsvrije karakter van de lithium-ion accu’s, zo ervaart saturn petcare. Bij het laden komt geen gassing vrij, er is geen risico op lekkage van accuzuur en bijvullen is niet nodig. Hierdoor kon het centrale acculaadstation vervallen en worden de trucks bijgeladen op de plek waar ze daadwerkelijk worden ingezet.   
Mocht de inzet nog intensiever worden en is een sneller laadproces wenselijk, dan kan het bedrijf van 16A naar 32A laders upgraden. “Ook dat vooruitzicht is plezierig, rondt Wouter Heijink af. “We werken schoner, duurzamer en efficiënter met deze trucks die ook nog eens helemaal naar de wens van de chauffeurs zijn. Wat wil je nog meer?”

Kaderstukje
Specialist in private label

Saturn petcare is een echte specialist als het gaat om private label productie van honden- en kattenvoer. Het bedrijf is onderdeel van heristo ag en kent vestigingen in Bremen (D), Vigo (VS) en Hattem waar ze voor tal van winkelketens natvoer produceren. De basis hiervoor is gelegd in 1987 in Nederland. Hattem is gespecialiseerd in natvoer in blik en kuipjes en staat vooral bekend om de flexibele productie van kleinere batches. In Bremen produceert saturn de grote runner-artikelen. Ingekochte grondstoffen zoals vlees en vis komen diepgevroren, maar ook vers binnen en worden verkleind, gekookt en gemengd al naar gelang het recept. Na het afvullen in blik of kuipje vindt sterilisatie en labelling plaats. De volgende stap is het verpakken in omdozen, palletisering en transport naar de afnemers. Als de klant speciale samenstellingen en assortimenten wenst, dan loopt de route eerst langs de vaste ompakkers in Apeldoorn en in Duitsland.