31.05.2022

Groot in de kleinste ruimtes

STILL introduceert RXE 10-16C als nieuwste telg in de e-truck familie

Hamburg, 31 mei 2022 - Als het bijzonder krap wordt en hectisch aan toe gaat bij het laden en lossen van vrachtwagens, containers en in smalle gangpaden, komt de nieuwe STILL RXE 10-16C volledig tot zijn recht. Ondanks de compacte maatvoering is de jongste telg uit de familie elektrische heftrucks van de intralogistiek specialist een ware gigant. De opvolger van de legendarische STILL RX 50, een van de bestverkochte elektrotrucks in zijn klasse, overtuigt bovendien met zijn prestaties en talloze veiligheidsvoorzieningen.

Draai hem hoe je wilt: de RXE 10-16C past. Altijd.

De nieuwe STILL RXE 10-16C biedt een zeer uitgebalanceerde mix tussen rijcomfort, manoeuvreerbaarheid en veiligheid. De compacte maatvoering en de fijngevoelige besturing maken de driewiel elektrotruck uiterst efficiënt en wendbaar in zelfs de meest krappe ruimtes. De nieuwkomer is de beste keuze voor het verplaatsen van lasten tot 1,6 ton met een minimale benodigde ruimte. Met een bouwhoogte van nog geen twee meter en een breedte van minder dan een meter past de kleine en compacte truck veilig door elke doorgang. Bijvoorbeeld voor het lossen van containers en vrachtwagens, of door zeer smalle gangpaden in het warehouse. De prestaties van de compacte truck moeten echter niet worden onderschat. "Ondanks de compacte afmetingen heft de RXE 10-16C moeiteloos lasten tot een halve ton tot een hoogte van bijna zeven meter. Een indrukwekkende prestatie voor een kleine heftruck", benadrukt Jürgen Wrusch, productexpert voor elektrische vorkheftrucks bij STILL. De indrukwekkende prestaties worden mogelijk gemaakt door het bijzonder lage zwaartepunt en een extra stijve mastconstructie.

Elektrificerende dynamiek – maximale veiligheid

De STILL RXE 10-16C is niet alleen zeer wendbaar. Met een topsnelheid van 12,5 km/h (met last) is de truck ook behoorlijk snel op lange afstanden. Om er zeker van te zijn dat niets van die elektrificerende rijdynamiek om veiligheidsredenen verloren gaat, is de RXE standaard uitgevoerd met de beproefde Curve Speed Control assistentiefunctie. De automatische snelheidsaanpassing in bochten houdt de truck permanent veilig in het spoor - ook in bochten die wat krapper zijn. Verder bieden de bijzonder slanke mast en de voor het zicht geoptimaliseerde dakbescherming de chauffeur een optimaal zicht rondom. Personen en objecten in het werkgebied van de truck kunnen zo altijd betrouwbaar worden herkend. Een maximale arbeidsveiligheid wordt ook gegarandeerd door andere individueel configureerbare uitrustingsopties - van de richtingaanwijzer en de Safety Light 4Plus veiligheidsverlichting tot de hefhoogte-indicator, de stabiliteitsassistentie en de overbelastingsdetectie. "Zelfs bij de kleinste telg van onze elektrische heftruckfamilie hebben we geen concessies gedaan op het gebied van veiligheid. Met de talrijke bestuurdersassistentiesystemen, waarvan sommige als optie verkrijgbaar zijn, is de RXE 10-16C net zo veilig als de ‘grotere’ broers uit de STILL-familie", weet Dyrk Draenkow, productmanager voor elektrische vorkheftrucks en energiesystemen.

In lijn met familietraditie

De assistentiesystemen voor de nieuwe RXE 10-16C zijn eerder geïntroduceerd bij de RX-range e-trucks van STILL. Ook het uniforme bedieningsconcept van die serie is bij de nieuwe lijn overgenomen. Wrusch: "Wie al vertrouwd is met de andere modellen uit de RX-familie, kan ook met onze kleinste meteen uit de voeten. In lijn met de familietraditie heeft de truck ook de ergonomisch comfortabele bestuurdersplek en het innovatieve bedieningsconcept geërfd van zijn succesvolle grote broers. Net als de slimme STILL Easy Control boordcomputer, die alle relevante informatie en prestatiefuncties overzichtelijk weergeeft." Dit voordeel zullen chauffeurs ongetwijfeld waarderen. Ze kunnen eenvoudig overstappen tussen verschillende ladingklassen en zijn meteen vertrouwd met de truck. Gewenning is niet nodig. Het bedieningsconcept kan individueel worden gekozen: multi-hendel, mini-hendel, vingertip of Joystick 4Plus. Een optimaal rijcomfort en maximaal werkplezier zijn zo gegarandeerd voor alle elektrische trucks uit de RXE 10-16C, RX 20 en RX 60-serie. Ook profiteren chauffeurs van het comfort dat de royale, 44 centimeter grote voetruimte biedt. Er is voldoende ruimte voor veiligheidsschoenen tot maat 45.

Veel kracht en vernieuwde aandrijving


De nieuwkomer haalt zijn dynamiek uit een even efficiënte als onderhoudsarme 3-fase AC-achterwielaandrijving (in 24-volt-technologie), gebaseerd op het aandrijfconcept en de aandrijfcomponenten van de FM-X reachtruck. Een groot voordeel van de nieuwe aandrijving is dat de onderhoudsintensieve stuurketting is vervangen door hydraulische stuurbekrachtiging, waarbij een hydraulische stuurmotor het aandrijfwiel via een tandwiel aanstuurt. Ook het contragewicht is opnieuw ontwikkeld. Het nieuwe ontwerp biedt meer ruimte voor het elektrische systeem en de aandrijving.

Laden van de loodzuuraccu's werkt bij de RXE 10-16C zeer eenvoudig van bovenaf. Als een batterijwissel gewenst is, kan dit - net als bij de RX 50 - zijdelings met behulp van een pallettruck met optioneel intern en extern rollenplateau. Al aanwezige loodzuuraccu's voor de RX 50 blijven ook in de nieuwe RXE inzetbaar. Het enige wat nodig is, is de accustekker vervangen door een 320 A versie.
Vanzelfsprekend is de RXE 10-16C ook leverbaar met Li-Ion Ready optie en geïntegreerde snelladeraansluiting. Een STILL Li-Ion accu kan dan ook probleemloos achteraf worden ingebouwd.

"Dankzij het brede scala aan uitrustingsopties en assistentiesystemen is de nieuwe STILL RXE 10-16C meer dan zomaar een fraaie upgrade. Het verhoogde comfort en de verhoogde veiligheid maken de truck tot een perfecte, veelzijdige hulp voor logistieke dienstverleners, warehouses en productieomgevingen. Onze compacte RXE 10-16C past - altijd", besluit Draenkow.