27.09.2022

Automation as a Service

STILL brengt traditie en innovatie samen in uniek concept

Hendrik-Ido-Ambacht, september 2022 - STILL heeft haar dienstenpakket uitgebreid met Automation as a Service. De nieuwe dienst maakt intralogistieke automatisering bereikbaar voor iedereen. Automation as a Service is een korte termijn huurconcept voor Autonome Mobiele Robots, kort AMR’s en AGV-oplossingen. De dienst, door STILL als eerste in de markt aangeboden, biedt flexibiliteit en schaalbaarheid op het juiste moment.

Voor het overbruggen van productiepieken, het opzetten van tijdelijke grote evenementen, het vervangen van defecte apparatuur en talloze andere situaties waarin behoefte is aan flexibel inzetbaar intern transportmaterieel biedt STILL al jaren het korte termijn huurconcept.
Daar is nu Automation as a Service aan toegevoegd. Het vernieuwende concept, voor de AMR- en AGV-vloot van STILL, is gebaseerd op de bestaande huurconcepten van STILL en verlaagt de drempel naar automatisering.

Voor iedereen bereikbaar
“De belangstelling voor geautomatiseerde oplossingen groeit, mede gevoed door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt”, weet Stijn Kusseneers, consultant intralogistic solutions bij STILL Benelux. “Tegelijkertijd zien we echter dat er bedrijven zijn die zeker geïnteresseerd zijn in onze AMR- en AGV-oplossingen, maar die een business case vaak moeilijk rond krijgen. Automatisering wordt namelijk altijd uitgelegd op de maximaal benodigde capaciteit. Voor klanten die door het jaar heen geen constante flow hebben, bleef automatisering tot nu toe daarom vaak buiten bereik.”
Te denken valt hierbij aan snelgroeiende ondernemingen, aan bedrijven met een seizoenpiek, zoals de drankenindustrie, aanbieders van tuinmeubilair en -gereedschap, of ondernemingen die juist voor de feestdagen een forse stijging in de omzet noteren. Automation as a Service maakt het voor die bedrijven eenvoudiger om processen te automatiseren, doordat onnodig hoge initiële investeringskosten vervallen.

Flexibel opschalen
Klanten kunnen ervoor kiezen om te automatiseren op basis van hun basis-capaciteit en pas op te schalen, als daar daadwerkelijk behoefte aan is. De lay-out wordt dan weliswaar uitgelegd op de maximale piek, maar de initiële investering blijft laag. Voor het opvangen van pieken kunnen vervolgens snel de benodigde extra AMR’s of AGV’s bij worden gehuurd.
“Het in dienst brengen van die extra toestellen vraagt uiteraard iets meer werk dan bij conventionele huurtrucks. Veiligheidsfuncties en de communicatie moeten immers goed worden getest. Maar in de regel zijn de extra AMR’s en AGV’s binnen een dag operationeel, afhankelijk van de lay-out en de vlootgrootte”, voegt Kusseneers toe.

Intralogistiek geautomatiseerd
Onder de nieuwe dienst van STILL vallen onder meer de STILL ACH en de STILL EXV-SF iGo-systems stapelaars. De STILL ACH is een innovatieve autonome mobiele robot (AMR) voor het horizontaal transport van goederen. Deze AMR kan verschillende ladingdragers transporteren en kan flexibel worden gekoppeld aan verschillende op- en overslagstations. De slimme ACH15 scoort vooral met zijn compactheid en snelheid. Bij het ophalen en leveren van ladingen heeft het kleine, wendbare onbemande voertuig slechts iets minder dan de helft van de ruimte nodig die een manuele vorkheftruck inneemt - een onklopbaar voordeel wanneer de ruimte beperkt is. Bovendien kan de ACH zijn lading veel sneller oppikken en afleveren. De tijdwinst per pick-up en levering loopt op tot wel 30%. Ook de exploitatie- en onderhoudskosten zijn relatief laag.

De STILL EXV-SF iGo-systems stapelaars leveren optimale prestaties in tal van inzetsituaties. Of het nu gaat om het bevoorraden van productielijnen, of de in- en uitslag van goederen in het magazijn – de geautomatiseerde stapelaars draaien er de hand niet voor om. De AGV’s kunnen worden uitgerust met verschillende last-hulpmiddelen en zijn inzetbaar voor zowel horizontaal transport als lasthandling tot een hefhoogte van 3 meter.

Toekomst
Met een verdere uitbreiding van het STILL-aanbod geautomatiseerde oplossingen en een toenemend aantal gerealiseerde automatiseringsprojecten, zal de beschikbare huurvloot de komende jaren snel groeien, verwacht Stijn Kusseneers.