23.10.2020

Investeren om te besparen

V1000 neemt twintig STILL lithium-ion toestellen in gebruik

V1000 uit Roeselare, West-Vlaanderen nam onlangs twintig nieuwe STILL EXU elektrische pallettrucks in gebruik. Met de uitbreiding en verjonging van de intern transportvloot bekrachtigt het transportbedrijf de keuze voor schone en onderhoudsvrije lithium-ion technologie van STILL. De toekomstbestendige energiebron onderstreept bovendien de ambitie van V1000: de transporteur van de toekomst zijn.

V1000 is een nieuwe naam, maar absoluut geen onbekende in de transportwereld. Onder de naam A.J. Veurink worden al sinds 1883 goederen getransporteerd. Sinds 1989 ook vanuit België, waar de klantenkring gestaag groeit. Tegenwoordig is het transportbedrijf gespecialiseerd in groupage en distributie. "Voornamelijk in de Benelux en Frankrijk. En zowel voor B2B- als B2C-klanten", vertelt zaakvoerder Sandro Paravizzini.

Transporteur van de toekomst

Toen hij in 2019 het bedrijf volledig overnam, was Paravizzini vastberaden de transportonderneming naar een hoger niveau te brengen. "Ik ben er heilig van overtuigd dat dit bedrijf toekomst heeft. En daar hoort ook een nieuwe naam bij", vervolgt Paravizzini. Zonder de historiek te verliezen, werd A.J. Veurink omgedoopt in V1000 – The next step of Veurink. De ‘V’ en de bedrijfskleuren verwijzen naar de rijke historie. De 1000 is volgens Sandro Paravizzini een krachtig getal, dat bovendien refereert aan de Italiaanse roots van de CEO. "Wij zeggen vaak ‘mille grazie’ tegen onze klanten; duizendmaal dank dat wij voor jullie mogen werken. V1000 is dan misschien geen traditionele transportnaam, maar past perfect bij onze ambitie: de transporteur van de toekomst zijn."

Investeren om te besparen

Enkel een naamswijziging is uiteraard niet voldoende om die ambitie waar te maken. Vandaar dat V1000 ook intern processen onder de loep neemt en verder optimaliseert. Een van die processen is het investeringsbeleid. Onder de nieuwe naam luidt het devies: investeren om te besparen. "Als bedrijf hebben we heel wat crisissen doorgemaakt”, licht Paravizzini toe. "Uit die crisissen hebben we heel veel geleerd. Onder meer dat het vaak nodig is om kosten te maken als je wilt besparen."
De jongste investering betreft de aanschaf van twintig nieuwe STILL transpalletten, geleverd door STILL Benelux. De nieuwe toestellen werden midden in de Covid-crisis besteld. "Waar anderen besloten om investeringen uit te stellen, hebben wij doorgeschakeld. Omdat wij opportuniteiten zien", laat Paravizzini weten.
"Met name vanuit de B2C-markt zagen we een sterk groeiende vraag”, vult operations manager Karel Van der Beken aan. "Tuincentra en bouwcentra waren gesloten, terwijl mensen aan huis gebonden waren en juist aan de slag wilden. Met de nieuwe toestellen kunnen we overal betrouwbaar en snel leveren."

'Louter voordelen aan lithium'

De nieuwe STILL toestellen dienen deels als uitbreiding, deels als vervanging van de vorige intern transportvloot en zijn allemaal voorzien van een lithium-ion accu en een geïntegreerde lader. "Dankzij die ingebouwde lader kunnen we de trucks – indien nodig – aan elk 230 Volt stopcontact laden. Zelfs bij mensen thuis", weet Van der Beken. De twintig EXU elektrische pallettrucks zijn voor V1000 niet de eerste toestellen die zijn voorzien van lithium-technologie. Eerder nam de transportonderneming al vijf STILL EXU-16’s en drie instaande transpalletten, type EXU-S, uitgerust met lithium-ion accu’s in gebruik.
"Lithium-ion biedt voor ons louter voordelen", aldus Van der Beken. "Het wisselen van accu’s is niet meer nodig. We kunnen de toestellen straffeloos tussentijds laden, waardoor de inzetbaarheid gewaarborgd is. Ook tijdens de internationale transporten. Daarnaast is de accu onderhoudsvrij en de energie-efficiëntie hoger dan die van een loodzuur batterij."

Meerwaarde

De hogere investering, door de operations manager geschat op ongeveer 30 procent, verdient V1000 dankzij de voordelen in rap tempo terug. "Laadtijden van 8 tot 10 uur zijn niet meer nodig. Een half uurtje opladen volstaat. Het aantal incomplete zendingen neemt daardoor af. Net als de frustraties. Als gevolg hiervan neemt de klanttevredenheid toe en dalen de kosten."
De nieuwe toestellen worden door V1000 geleased via een financial leaseconstructie inclusief preventief onderhoudscontract. "STILL is al twintig jaar een vaste partner. De service die ze bieden was voor ons een belangrijke reden om ook nu weer voor hen te kiezen”, voegt Van der Beken toe. “Ze hebben een vaste servicemonteur bij ons on-site. Hij kent ons bedrijf en onze mensen. Die samenwerking bevalt uitstekend." Naast de preventieve servicebeurten worden ook de eventuele herstellingen buiten het contract door STILL uitgevoerd.

Conclusie

Voor Van der Beken en Paravizzini is het duidelijk: de nieuwe lithium-ion toestellen van STILL helpen V1000 de kwaliteit en veiligheid van haar diensten naar een hoger level te tillen. "Als we écht de transporteur van de toekomst willen zijn, zullen we moeten blijven investeren. Vooral ook in onze mensen. Zij zijn en blijven de motor van ons bedrijf. Investeren in het beste materiaal is daar onlosmakelijk mee verbonden. Met deze nieuwe toestellen hebben we een belangrijke stap in de juiste richting gezet", aldus Van der Beken.
De komende jaren hoopt V1000 ook andere processen verder te optimaliseren. "We zullen daarbij sterk inzetten op digitalisering en digitale tools voor onze klanten. Uiteraard zonder het persoonlijke contact met de klanten uit het oog te verliezen", besluit Paravizzini.