Veelgestelde vragen

Frequently Asked Questions (FAQ)

Alle antwoorden die u nodig heeft op het gebied van material handling. Raadpleeg onze FAQ en neem contact met ons op als u niet kunt vinden wat u zoekt. Veel leesplezier!

Korte en lange termijn verhuur, nieuw of gebruikt kopen... wat is de beste oplossing voor mijn bedrijf?

 

Met koop wordt u eigenaar van uw materieel en kiest u alle opties en extra's die u nodig heeft voor uw specifieke toepassing. Lange termijn huur zorgt voor een vlotte transactie en investering, terwijl u geen onderhoud hoeft te plegen. Korte termijn verhuur biedt u meer flexibiliteit wanneer u dat het meest nodig heeft (bijvoorbeeld tijdens piekmomenten of seizoensgebonden activiteiten).

Lees ons artikel over de top 4 voordelen van korte termijn verhuur.

 

Welk advies moet ik opvolgen voor het onderhoud van mijn batterij?

 

Controleer regelmatig het waterpeil en vermijd snelladen (behalve voor Li-Ion-accu's). Voor meer onderhoudstips voor uw heftruckaccu, lees ons artikel:'Levensduurverlenging voor uw heftruckaccu.'

 

Welk advies moet ik opvolgen voor het onderhoud van mijn batterij?

 

Een normale batterij (niet Li-Ion) heeft na 5 - 8 uur gebruik zijn capaciteit bereikt. Volledig opladen duurt 6 - 12 uur, afhankelijk van het type lader. Het afkoelen neemt minimaal 1 - 2 uur in beslag.

Is een veiligheidsgordel verplicht voor vorkheftrucks?

 

Sinds 2002 moeten vorkheftrucks, ruwterreintrucks en zijladers zijn voorzien van een veiligheidssysteem dat de bestuurder op zijn plaats houdt (bijvoorbeeld een veiligheidsgordel). Voor oudere trucks moet een veiligheidssysteem worden gemonteerd als uit de risicobeoordeling blijkt dat het risico bestaat dat het voertuig kantelt en de bestuurder bekneld kan raken tussen de truck en de grond. Het aanwezige veiligheidssysteem moet worden gebruikt.

Als er geen veiligheidssysteem kan worden gemonteerd en de risico's voldoende groot zijn, moet een andere truck worden gebruikt die wel zo'n systeem heeft. Elke heftruck die is uitgerust met een kantelbeveiligingsinrichting om bestuurders te beschermen tegen het risico van letsel als gevolg van een kanteling van 180° of meer, moet zijn uitgerust met een veiligheidssysteem.

 

Wat is de maximale helling voor een vorkheftruck?

Het is een beetje als vragen "hoe lang is een touwtje?" Maar er zijn richtlijnen.

Als algemene regel geldt dat hellingen moeten worden vermeden. Ze vormen een gevaar voor het gebruik van een vorkheftruck. Als ze niet vermeden kunnen worden, moet de helling rechtuit worden genomen - rechtdoor de helling op of af. Als de helling beijzeld of nat is, of als de grond ongelijk of zacht is, neemt het gevaar toe. De meeste belaste vorkheftrucks kunnen een helling aan van 5%. Als een helling zijdelings wordt overschreden, neemt het risico toe dat de truck kantelt. Het laden en lossen van voertuigen moet plaatsvinden op een stevige, vlakke ondergrond. Als moeilijke werkomstandigheden niet kunnen worden vermeden, overweeg dan de inzet van materieel dat specifiek is ontworpen voor ruw terrein.

Problemen met hellingen kunnen tot een minimum worden beperkt door tijdens de ontwerpfase van nieuwe gebouwen of door aanpassingen rekening te houden met de risico's. Houd rekening met technische richtlijnen. Waar mogelijk moet ook het specificatieblad van de specifieke truck worden geraadpleegd.

Welke regels gelden er voor het gebruik van een mobiele telefoon op een vorkheftruck?

 

Er zijn geen specifieke regels voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het bedienen van een vorkheftruck.

Het gebruik van een mobiele telefoon of een vergelijkbaar handheld apparaat tijdens het rijden op de openbare weg is wettelijk verboden. Een werkomgeving is niet minder gevaarlijk dan een openbare weg. Het verdient dan ook aanbeveling om het gebruik van een deze apparaten ook te verbieden tijdens het bedienen van een vorkheftruck.

Er wordt in het algemeen van uitgegaan dat het gebruik van een handsfree mobiele telefoon eveneens kan afleiden. Er kan een operationele reden zijn om een handsfree mobiele telefoon te gebruiken, maar dit wordt niet aanbevolen. Het gebruik hiervan moet zeker aan een risicobeoordeling worden onderworpen.
TEr zijn speciale communicatiesystemen beschikbaar die helpen bij activiteiten als orderverzamelen en inventariseren. Mobiele telefoons mogen voor dit soort activiteiten niet worden gebruikt. Het zou een goede gewoonte zijn om het gebruik van een handsfree mobiele telefoon voor persoonlijk gebruik tijdens het besturen van een vorkheftruck te verbieden.

Een goede communicatie tussen de heftruckbestuurder en andere personen op de werkvloer verhoogt absoluut de veiligheid. De te gebruiken communicatiemethode zal deel uitmaken van de risicobeoordeling. Het kan zijn dat het gebruik van handsfree mobiele telefoons in deze omstandigheden de voorkeur verdient boven schreeuwen of het gebruik van handsignalen.

Geen antwoord op uw vraag gevonden? Neem contact met ons op: