STILL boekt dubbelwinst bij IFOY Award

De race voor de felbegeerde IFOY Awards is beslist. Ook in 2017 behoort STILL tot de winnaars van de International Forklift Truck of the Year (IFOY) Award, waarmee de beste intralogistieke systeemoplossingen en material handling equipment beloond worden. De prijzen werden op 9 mei, tijdens de openingsavond van de vakbeurs transport logistic, uitgereikt in BMW Welt te München. STILL werd met maar liefst twee awards beloond. In de categorie ‘Magazijntrucks’ overtuigde de autonome orderpicker STILL iGo neo CX de onafhankelijke, internationale jury. Daarnaast werd de STILL LiftRunner, een aanhangertrein met telescoopvorken voor automatisch laden en lossen van zware lasten, bekroond.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn de IFOY Awards uitgereikt voor de “Beste Intralogistieke Oplossingen” van het jaar. De prestigieuze prijs benadrukt de innovatiekracht van truckfabrikanten en systeemaanbieders in de intralogistiek. De finalisten ondergingen eerder dit jaar tijdens de IFOY Testdagen een kritische Innovatie Check, uitgevoerd door het Duitse Fraunhofer Instituts für Materialfluss und Logistik (IML) en de Helmut Schmidt Universiteit in Hamburg. Ook werden ze door het Nederlandse testteam van Andersom Testing aan een uitvoerige test onderworpen. ‘Gewapend’ met de testresultaten en de conclusies van de innovatiecheck, voelde een onafhankelijke, internationale vakjury – bestaande uit 30 vakjournalisten – de kanshebbers zelf aan de tand om uiteindelijk tot een eindoordeel te komen. Hierbij staan innovatiewaarde, marktrelevantie en voordelen voor de klant centraal.

‘Mijlpaal in intralogistiek’
Met de autonome horizontale orderverzameltruck iGo neo CX 20 heeft STILL een doorslaggevend concurrentievoordeel in de categorie ‘Magazijntrucks’, oordeelde de jury. De iGo neo CX 20 kwam tijdens de IFOY Testdagen uitstekend uit de bus. Beslissend in het eindoordeel blijken de hoge innovatiewaarde en de vele klantvoordelen. De truck werd tijdens de uitreiking zelfs als ‘mijlpaal in intralogistiek’ betiteld.

De STILL iGo neo CX 20 is 's werelds eerste autonome horizontale orderpicker en vindt probleemloos zijn weg in ieder magazijn. Tijdens de inzet volgt de truck de operator op de voet. De jury roemt de klantvoordelen en de marktrelevantie. De truck is klaar voor gebruik en zonder ingewikkelde implementatie te integreren in bestaande infrastructuren.

Verhoogde klantwaarde
De verhoogde klantwaarde wordt volgens het testteam bereikt door de op lasertechnologie gebaseerde omgevingsherkenning, een intuïtieve communicatie-interface en het autonome rijden. Het 360º zichtveld stelt de STILL iGo neo CX 20 in staat om op elk gewenst moment te reageren op veranderingen in de omgeving en om onderscheid te maken tussen statische en dynamische objecten, zoals personen. Dankzij zijn cognitieve vermogens herkent de innovatieve truck de bedoelingen van de operator op basis van zijn bewegingen en beweegt de truck automatisch parallel aan hem van de ene orderpicklocatie naar de volgende. De truck stopt hierbij steeds op de voor de operator meest ideale positie. Ook de  180º panorama erkenning van de aan de voorzijde gemonteerde laserscanner verhoogt de geïntegreerde intelligentie. De scanner maakt een anticiperend rijgedrag mogelijk, aangepast aan de bewegingssnelheid van de operator, en detecteert eventuele obstakels op de route, die vervolgens veilig worden ontweken.

Voordeel tot 47 procent
De jury was met name onder de indruk van het besparings-potentieel ten opzichte van conventionele orderverzameltrucks. Tijdens de tests bleek de iGo neo CX 20 in meerdere lay-outs efficiënter en productiever wanneer er volgens het meeloop-principe wordt gepickt. Het voordeel loopt hierbij op tot maar liefst 47 procent. Tegelijkertijd ontlast de iGo neo CX 20 de operator, aangezien vermoeiende bewegingen, zoals het continu op- en afstappen, overbodig zijn. De operator heeft beide handen vrij en kan zich volledig concentreren op zijn werkzaamheden.

De conclusie van de jury: "Met de iGo neo laat STILL zien dat innovaties in de robotica een waardevolle bijdrage leveren aan intelligente intralogistiek. Pluspunten zijn vooral de hoge prestaties, het gebruiksgemak en de talrijke perspectieven."

Tweede IFOY Award
De tweede IFOY Award ontving STILL de categorie ‘Special Vehicle’. Hier overtuigde de STILL LiftRunner, een goederentrein concept voor zware lasten, bestaande uit semi-geautomatiseerde C-frame aanhangers, een STILL trekker en speciale trolleys (lastdragers), de jury. Met de oplossing kunnen ook grote en zware ladingdragers (tot twee ton en afmetingen van 1200 x 2400 mm) probleemloos worden geïntegreerd in een aanhangertrein concept voor bevoorrading van productielijnen.

Het activeren van de zijdelings uitschuifbare telescoopvorken, voor het laden en lossen van de lasten, gebeurt via een op de trekker bevestigd touchscreen. Boven de aanhangers gemonteerde  fisheye-camera’s waarborgen een maximale veiligheid.

Nieuwe mogelijkheden
Het feit dat deze innovatieve oplossing medewerkers fysiek ontlast, spreekt de jury enorm aan. Het handmatig verplaatsen van zware lasten, zoals bij conventionele oplossingen noodzakelijk, behoort immers definitief tot het verleden. Zeker ook met het oog op demografische ontwikkelingen, waarbij de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking gestaag stijgt, levert dit wezenlijke klantvoordelen op, oordeelt de vakjury.

Tijdens het laden en lossen van de lastdragers, hoeft de bestuurder de trekker niet te verlaten. Nadat de juiste positie, met behulp van laserpositionering is bereikt, kunnen alle taken worden uitgevoerd via het touchscreen. De hierop getoond live beelden stellen hem bovendien in staat om snel te reageren op onvoorziene gebeurtenissen. Volgens het testteam onderscheidt de STILL LiftRunner zich duidelijk van de concurrentie. Waar voorheen lasten tot ongeveer 500 kg per aanhanger volgens het goederentrein principe gehandled konden worden, maakt deze IFOY-winnaar de handling van zeer grote en zware goederen volgens het principe mogelijk. Lasten tot 2.500 kg of een lengte van zes meter worden met de STILL LiftRunner probleemloos gehandled op een relatief klein oppervlak, bleek tijdens de IFOY Testdagen.

Cookie Panel

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring en onze dienstverlening aan u te verbeteren. Indien u hiermee akkoord gaat, kunt u uw bezoek aan de pagina voortzetten, of u kunt ons privacybeleid bekijken voor meer informatie. Privacybeleid.